Hans Egede på sokkel med din hjelp

I 1718 forlot kapellan Hans Egede Vågan med kurs for Bergen og forberedelser til det prosjektet som skulle gi ham navnet Grønlands apostel. 8. september 2018, kommer Hans Egede på sokkel ved Vågan kirke (Lofotkatedralen), 300 år etter at den omstridte og folkekjære presten forlot soknet.

Statuen er en gave fra Håkon Ruud. Den sto i mange år utenfor Harstad kirke, men denne ble erstattet med en ny laget av Nic Schiøll under jubileet for Hans Egede i 2008. Den gamle statuen ble gitt i gave til Vågan menighet.


Hans Egede er en stor mann i kirkehistorien og i historien om Grønland. Hans Egede kom til Grønland i 1721 som «kongelig misjonær» med sin kone Gjertrud Rasch, og drev da misjon blant inuittene. Han grunnla Godthåb (Nuuk), som i dag er Grønlands hovedstad.Hans Egede ble i 1741 utnevnt til superintendent (biskop) over Grønland.


Det finnes statuer av han utenfor Harstad kirke, i Oslo, utenfor Marmorkirken i København og i Nuuk på Grønland. Og forhåpentligvis i Vågan fra september 2018.


For å få til dette, er Vågan menighet avhengig av økonomiske bidrag til restaurering av statuen, etablering av sokkel og oppsetting. Vi håper så mange som mulig har lyst til å bidra.


Bidrag kan settes inn på menighetsrådets konto 4580 30 83162 eller ved å vippse til 105365, merk innbetalingen med Hans Egede.

Vi kommer tilbake med mer program for arrangementet den 8. september, men vi begynner klokken 16