Et mektig møte med en ydmyk mann

biskop_thomas2Biskop Thomas er biskop i den koptisk ortodokse kirke, en mindretallskirke i det muslimske Egypt, en kirke som må kjempe for sin plass. Hjemme i Egypt har han bygd opp et retreatsenter, Anafora, som ligger mellom Kairo og Aleksandria. Her tar han imot besøk fra hele verden og arbeider for enhet og forståelse mellom kristne av ulike konfesjoner. Biskop Thomas lever i den åndelige tradisjonen fra ørkenfedrene, og makterå gjøre denne tradisjonen levende for vår tid.
 
Han er an mann kjent for sitt uredde engasjement og mottok i 2005 Stefanusprisen for sitt arbeid for trosfrihet og rettigheter for den koptiske minoriteten i Egypt. Norsk Misjon i Øst har samarbeidet med biskop Thomas siden 2004.
 
Biskop Thomas er munk, og bærer sin ordensdrakt. Han ble kalt til tjeneste i kirken og har vært biskop i mange år. Han er en mild, stille og liten mann. Ut fra den vesle kroppen strømmer det en styrke og ro som gjør inntrykk. Han har opplevd mye og har mye å formidle.Vi fikk oppleve en dyktig lærer som ga oss av sin erfaring og innsikt med et stort hjerte og med glimt i øyet.  Med  fortellinger fra eget liv illustrerte han sitt budskap. Hans form er enkel, men berørte oss sterkt.